Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovanské Německo

16. 8. 2024

fb_img_1723807833552.jpg

   Stále pokračujeme v našem seriálu s názvem “Slovanské Německo”, v rámci kterého budeme v jednotlivých příspěvcích putovat po Německu a objevovat slovanský původ mnoha měst, oblastí i lidí. Ti z vás, kteří se hlouběji zajímají o dějiny Slovanů, vědí, že území, které se v dnešním Německu rozprostírá od pravého břehu Labe až k hranicím Polska, od severního Bavorska až k Hamburku a Šlesvicku, a které z velké časti kopíruje hranice bývalé NDR, bylo ještě před pár staletími slovanské. Toto slovanské osídlení, jehož posledními zbytky jsou Lužičtí Srbové ovšem nikam nezmizelo, ale bylo pogermánštěno a asimilováno německými dobyvateli. Při velkém zjednodušení bychom v podstatě mohli říci, že východní Němci jsou z nemalé části pogermánštění Slované.

K tomuto novému seriálu nás inspiroval článek (viz odkaz níže), podle kterého mnoho Němců objevuje své slovanské kořeny a začíná se k nim hlásit. My bychom tudíž alespoň symbolicky chtěli tento proces podpořit. 

Tento příspěvek nebude o konkrétním místě nebo historické události, ale bude spíše takovou naší vlastní invencí. Pokud nás sledujete již delší dobu, tak víte, že často upozorňujeme na skutečnost, že východní Němci se od těch západní dosti liší. Zatímco ti západní jsou v podstatě potomci germánských kmenů, tak Němci východní jsou buď během staletí germanizovaní Slované nebo mají smíšený germánsko - slovanský, případně germánsko - slovansko - baltický původ. Rádi bychom na toto téma rozvířili debatu, aby si obyvatelé Saska, Braniborska, Meklenburska a Pomořanska uvědomili, kdo byli jejich skuteční předci, a že i oni jsou do určité míry součástí slovanského světa, a že Polabští a Pobaltští Slované nezmizeli, jen spí pod staletým nánosem germanizace. Z tohoto důvodu jsme připravili návrh na hypotetickou “vlajku východních Němců”, kterou vidíte na obrázku níže. Jejím základem je slovanská trikolóra (hlavní slovanský prvek praporu) doplněná o černou barvu tím způsobem, že v sobě též obsahuje i starou německou černo - bílo - červenou trikolóru jen se schválně přehozenými barvami, aby neevokovala dojem Wilhelmovského císařství (germánský prvek praporu) a též východopruskou černo - bílou trikolóru (baltický prvek praporu). Jestli se vám tento návrh vlajky líbí nebo byste ho vylepšili či úplně změnili, napište nám do komentářů, budeme za to moc rádi :-)

fb_img_1723807801252.jpg

Článek:  https://radiozurnal.rozhlas.cz/vychodni-nemci-objevuji-sve-slovanske-koreny-nove-celovecerni-dokudrama-odkryva-7183139?fbclid=IwY2xjawEsIMpleHRuA2FlbQIxMQABHTfJQpx1G8hKWmDGEU7bUtBvzby1ke5u6W3MUIwS9dR-RoQ4VZR00eFJVg_aem_PRJzP70JroUqRQyQodWEFA

 

 stazeny-soubor.jpeg 

We are continuing in our series called "Slavic Germany", in which we will travel through Germany and discover the slavic origins of many cities, regions and people. Those of you, who are deeply interested in the history of the Slavs, know, that the territory which extends in the present Germany from the right bank of the Elbe to the borders with Poland, from northern Bavaria to Hamburg and Schleswig, and which largely tracks the borders of the former DDR, was a few centuries ago slavic. This slavic settlement, whose last remains are the Lusatian Sorbs, did not disappear anywhere, but was germanized and assimilated by the german conquerors. With great simplification we could basically say, that the eastern Germans are from a large part of the slavic origin.

This new series is inspired by an article (see the link below), according to which more and more eastern Germans discover their slavic roots and begin to reflect it. So we would at least symbolically want to support this process :-)

This post is not about any place or historical event, but it is rather our own invention. If you have been watching us for a long time, you know, that we often point out, that eastern Germans are quite different from the western ones. While the western Germans are essentially descendants of the germanic tribes, the eastern Germans are either during centuries germanized Slavs or have a mixed germanic - slavic or germanic - slavic - baltic origin. We would like to raise the debate on this theme, so that the inhabitants of Saxony, Brandenburg, Mecklenburg and Pomerania realize, who their real ancestors were and that they, to some extent, are also part of the slavic world, and that the Polabian and Baltic Slavs have not disappeared, just sleeping under centuries old lodgment of germanization. For this reason, we have prepared a proposal for a hypothetical "flag of eastern Germans", which you can see below. Its basis is a slavic tricolor (the main slavic element of the flag), complemented by black stripe so that it also contains the old german black - white - red tricolor, but with only different order of the colors, so that it does not evoke the impression of the Wilhelm’s Reich (germanic element of the flag) and eastern prussian black - white bicolor (baltic element of the flag). If you like this flag design or would you like to improve it or completely change it, please let us know in the comments, we will be very happy for it :-)

The article (only in czech):  https://radiozurnal.rozhlas.cz/vychodni-nemci-objevuji-sve-slovanske-koreny-nove-celovecerni-dokudrama-odkryva-7183139?fbclid=IwY2xjawEsIMpleHRuA2FlbQIxMQABHTfJQpx1G8hKWmDGEU7bUtBvzby1ke5u6W3MUIwS9dR-RoQ4VZR00eFJVg_aem_PRJzP70JroUqRQyQodWEFA

#Slované #Slavs #Slavsinpicturesanspoetry #Slované #Slavs #Slovanévobrazechapoezii #slovanskéNěmecko #slavicGermany #easternGermans #východníNěmci #vlajkavýchodníchNěmců #flagoftheeasternGermans

 

 ZDROJ: 

polish_20240816_133136303.png

Slované v obrazech a poezii  Facebook 

 

 

 © 2024-8/16  MSV INFO 

polish_20240728_010026295.jpg