Jdi na obsah Jdi na menu
 


MORAVANÉ: Pavel Dohnal pro zlínské studio Českého rozhlasu

10. 9. 2024

635c1cbd2be86f528742b580296f3709.png

 Odpovědi lídra kandidátky Pavla Dohnala na otázky Českého rozhlasu k volbám do Zastupitelstva Zlínského kraje 

 Jaký konkrétní krok byste udělali pro zlepšení života v kraji jako první? 

 Aby se mohla zlepšit kvalita života lidí v kraji, musí se zásadním způsobem změnit postavení samotného kraje. Česká republika je jedním z nejvíce centralizovaným státem v Evropě. Současné kraje nemají kompetence ani finance pro rozvoj svého území. V rámci zákonodárné iniciativy krajského zastupitelstva předložíme novelu ústavního zákona o vyšších územně samosprávných celcích, které zredukují současných 14 krajů na 4 spolkové země Čechy, Moravu, Slezsko a Prahu. V případě schválení tohoto zákona parlamentem České republiky by byl vytvořen předpoklad k obnovení Moravské země s rozpočtem a kompetencemi srovnatelnými se spolkovými zeměmi v Německu nebo Rakousku. Pak se kvalita života lidí na Slovácku, Valašsku a Hané výrazně zlepší. 

 Co uděláte pro to, aby v regionu zůstávali mladí lidí a aby se zvyšovala kvalita života starších lidí 

 Bez koncepční změny ve Zlínském kraji mladí lidé zůstávat nebudou a starším lidem se líp žít nebude. Krajští zastupitele rozhodují jen o třetině krajského rozpočtu. Dvě třetiny krajského rozpočtu, určeného pro školství, do sociální oblasti, na dopravní obslužnost a pro rozpočtové organizace v kraji rozdělují formou transferů úředníci v Praze. Samotná Praha je už třetím nejbohatším regionem v Evropě s průměrem 203% životní úrovně v Evropě. Toto bohatství není výsledkem práce Pražanů, ale centralizací moci a výrazným zvýhodněním daňových příjmů na úkor ostatních částí České republiky. Bez obnovení Moravské země se situace lidí na Slovácku, Valašsku a Hané nezlepší. 

 Budete pokračovat v plánech dosavadního vedení kraje na přestavbu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně? 

 Nepatříme mezi ty, kteří chtějí měnit vše, co započali jejich předchůdci. Jaký je výsledek takového jednání vidíme ve všech oblastech života na celostátní úrovni. Každopádně budeme usilovat také o modernizaci ostatních okresních nemocnic v kraji v Kroměříži, Uherském Hradišti a ve Vsetíně. 

 

fb_img_1725926990139.jpg

Ing. Pavel Dohnal,

Čestný předseda politické strany Moravané 

 

 ZDROJ  Moravané 

635c1cbd2be86f528742b580296f3709.png

 

 

 © 2024-9/10  MSV INFO 

polish_20240831_030942230.jpg